Следвайте Гласове в Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена

...
Следвайте Гласове в Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Въпросът за еврото е политически. Липсата на редовно правителство е проблем, пропускаме срокове

Следвайте " Гласове " в 
Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна, съобщи шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев при чуването си в Народното събрание по отношение на готовността на България за участие в Еврозоната. Той прикани депутатите да се концентрират върху това по какъв начин да разрешат политическата рецесия. По думите му със служебно държавно управление " тази работа с Еврозоната няма по какъв начин да стане ". 

„ Липсата на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент за процеса са главен проблем пред присъединението към Еврозоната. Пропускаме периоди. Миналата година беше подписан меморандум с Хърватия за бъдещите евромонети. Това е авансово условие. Ние изоставаме с месец и половина от графика “, осведоми депутатите Радев.
„ Моля, постарайте се да решите политическата рецесия “, прикани Радев и напомни, че сега няма нито постоянно държавно управление, нито непрекъснато управление на Българска народна банка – той е изпълняващ длъжността, макар че мандатът му завърши. Предходният парламент не успя да избере негов заместител, а свадите сред Политическа партия и Има Такъв Народ дали да сложат отпред на банката Андрей Гюров или Любомир Каримански стана една от аргументите за разпада на Четворната коалиция.
„ Със длъжностен кабинет и служебно управление на Българска народна банка няма по какъв начин да стане “, акцентира обаче Димитър Радев.

„ Истинският спор през днешния ден е „ за “ или „ срещу “ еврото като знак на европейския план и нашата ангажираност с този план. Въпросът за Еврозоната е на първо място политически, а не експертен. Отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката външна страна на Европа с беднотия, корупция, външни зависимости и институционална отпадналост, или това да се промени посредством ускорение на към този момент забавения развой за присъединение към Еврозоната “, сподели той от парламентарната естрада.
Докладите на Българска народна банка са безапелационни, че преимуществата от участието ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.
„ Няма необърнат камък по тази тематика. Има задоволително представителни и съществени разбори. Добавянето на нови мъчно ще добави качество. Нуждаем се не от нови разбори, а от съответни дейности “, прикани шефът на Българска народна банка.
Той уточни, че това е третата полемика на тематика разбор на резултатите от присъединение към Еврозоната в парламентарен формат, в която взе участие в последните шест месеца.
Преди това Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", която е основател на чуването, сложи въпроси към шефа на Българска народна банка, измежду които правилно ли е, че с цел да отговорим на условията за влизане в Еврозоната, би трябвало да свалим внезапно инфлацията на 6-7%, дефицитът да влезе в границите на 3 %, това може ли да стане с доста внезапно понижаване на разноските за заплати, обществени заплащания и това би ли довело до криза на стопанската система. Нинова попита и за отчета, който трябваше да бъде направен за плюсовете и минусите от влизането в Еврозоната.
Целта на това чуване е да кажем на хората истината, не да идеологизираме, не да политизираме, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. По думите ѝ сега не можем да влезем в Еврозоната.

Източник: Българска телеграфна агенция, tribune.bg, " 24 часа "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР